Tükrözés

2017.05.22


"érteni vágyó gyermeket"

Arra tanít, hogyan kell egyszerű, világos üzeneteket küldeni egymásnak, hogyan kell figyelmesen végighallgatni partnerünk mondanivalóját, és azt hogyan kell pontosan átfogalmazni. Ezen készségek elsajátítása világos és hatékony kommunikációt eredményez.

  • Menete a gyakorlatnak - páros gyakorlat -

A gyakorlatot egyszerű közömbös kijelentéssel végezzük. Az egyik fél, aki az üzenet feladója, egyes szám első személyében megfogalmaz és kijelentést tesz a gondolatáról, érzéséről.

Pl: Annyira ideges vagyok, a mai konzultáció miatt.

  • Ha a gondolat túl bonyolultnak tűnik, meg kell kérnünk partnerünket, fogalmazzon egyszerűbben. Hogy mindenképp befogatható és egyértelmű legyen az információ, az üzenet. Mikor az üzenet meg van a befogadó félnél, Ő elmélyíti azt, az érzésiben és saját szavaival visszakérdezi az elhangzott mondatot.

pl.: "Annyira ideges vagy, a mai konzultáció miatt." Jól értettem? .... amit mondtál? kifejezetten fontos visszaigazolást kérni, mivel ez is azt mutatja, hogy fogalakozunk a másik gondolataival és igyekszik befogadni azt.

  • Az üzenet feladója erre azt a választ fogja adni : " igen , jól!" vagy pedig, ha elcsúszás van akkor pontosítja azt.

pl: " Nem egészen, csak azt akartam mondani, hogy izgatott vagyok, hogyan sikerül. "

Ez a kis csiszolás addig, tart, míg mindenki ugyan azt nem érti és érzi a téma kapcsán.

Ez a gyakorlat, egy nehézkes és természetellenes, a mindennapi dolgokhoz képest, de tökéletesen mutatja, mennyire képes elcsúszni egy kifejezésen, egy szón a kommunikáció.

Mert, ha a példát vesszük először úgy hangzik, ideges után a feladó úgy javítja ki közelebbi érzésit vázolva, hogy izgatott. Messze nem mindegy, mivel mást jelent. Jelentésük töltésében is az egyik negatívabb tartalmú, míg másik várakozás teli és pozitív.

  • Szerepcsere következik

Most a Feladó lesz a Fogadó és a Fogadó, a Feladó. Ezeket addig érdemes gyakorolgatni, amíg természetessé nem válik.

  • Ennek a kommunikációs technikának a segítségével, meg tudjuk osztani egymással a 2. vizualizációs gyakorlat során magunkról megtudtunk. Cserélgetni kell a szerepeket. Amikor a szerepben vagyunk és meg kell hallgatni a másikat, minden figyelem a másik félre irányuljon. Tisztázó kérdéseket tehetünk fel, de ne próbáljunk pszichoanalízist végezni vagy értelmező megjegyzéseket tenni. Miközben a másikat hallgatjuk, próbáljuk a partnerünkbe beleképzelni az "érteni vágyó gyermeket".