Tükröm, tükröm mondd meg nékem....

2017.03.22

A párkapcsolatok nagyon nagy szolgálatokat tesznek a benne élőknek. Nem csak a közös élményeket szépítik meg és ajándékozzák meg ezzel magukat a párok, hanem a személyiség fejlődésüket is táplálják vele.

A párkapcsolat nem csak arról szól, hogy két ember jól érezze magát és kellemesen töltse az időt, hanem a kapcsolatoknak küldetésük van. Ha beljebb lépünk, akkor már nem a kapcsolatnak van küldetése, hanem nekünk benne élőknek van feladata. A párkapcsolatokban addig létezünk boldogan, kielégítően míg számunkra megadja a fontos értékeket, amire vágyunk. A kapcsolatoknak van egy nagyon fontos tulajdonsága, amit nem árt ismerni ez pedig nem más, minthogy a feleket a közös életre edzi, ezen túl pedig a személyiség fejlődését teszi lehetővé. A párok egymásnak tükrei. Magunkat látjuk, magunkat keressük. A másik, mint tükör megmutatja, milyenek vagyunk, ha szeretünk, ha boldogok vagyunk, ha háborúra készülünk. Látatja a félelmeinket, a lehetőségeinket, a hatalmunkat, az elesettségünket.

A tükör megmutatja milyenek vagyunk. Mi meg eldönthetjük, tetszik-e, ez nekünk. Elfogadjuk azt, amit látunk. Biztos emlékeznek arra, mikor azt mondjuk: "Ezt hozza ki belőlem! " Igen ezek is mi vagyunk, csak akarunk mi ilyenek lenni? Na valahol most itt járunk.

Egy boldog kapcsolatnak nagyon fontos alapja, hogy a tükörben mit látunk. Továbbá, hogy amit látunk meg is értjük. A kapcsolatban akkor tud valaki igazán létezni, ha ismeri Önmagát. Célja, hogy megismerjük magunkat, ez a tanítása, ezen keresztül tud fejlődni a személyiség.

Miért van, hogy a boldog csodálatos kapcsolatok egyszer véget érnek és jön , egy újabb kapcsolat?

Mert az előző kapcsolatból, mindent megtanult az agens, és ha tovább maradna benne, csak dúlna-fúlna és nem lenne boldog, nem lelné nyugalmát. Így fájó szívvel is, de tovább lép, s majd egy erősebb másik kapcsolatban kezd majd gyökeret verni, ahol ismét tanulhat. Addig keresünk, míg meg nem leljük, azt ahol folyamatos a lelki, érzelmi, szellemi táplálkozás. Mert, hogy van ilyen!

A jó párválasztásnál, kifejezetten jó tisztában lenni magunkkal, mi milyenek vagyunk. Érdemes megfigyelni, hogy melyikünk milyen ember. Elgondolkodni hova is sorolnánk magunkat.

Introvertált vagy extrovertált személy vagyok?

Introvertált személy: Ki inkább zárkózottabb típus, kevésbé nyit mások felé, de semmiféleképpen nem keverendő ide az antiszociális személyiség. Önreflexívek, olyan helyeket keresnek meg, ahol szabadon hozzáférnek belső élményeikhez.

Extrovertált személy: Ki nyitott a külvilágra és a környezetre, és nem esik nehezére a kapcsolatteremtés. Hajlamosak, hogy olyan területeket - élet - keresni, ahol közösen tudnak válaszokat találni az adott kérdéses témára.

Egyik személyiség sem jobb vagy kevesebb a másiknál. Fontos tudni, mind magunkról, mind társunkról, hova is tartozik, mivel nagyon sok kérdésre és helyzetre adhat választ a reakciójuk. Ha ezt tudjuk már, felismerhető, hogy sok esetben félreértések, másként értelmezések okozzák a konfliktusok alapjait.

Én milyen személyiség vagyok és a párom? Mik a fontos szempontjaim? - céljaim, vágyaim -

Amikor lebontjuk apró kis részletekre, miket is szeretünk és miket nem tudunk elfogadni és össze is vetjük épp a kapcsolatunkkal, nagyon jó hír ha azok belepasszolnak.

Minden kapcsolatnak meg vannak az egyedi kihívásai, de a legfontosabb, hogy ne veszítsük el saját szükségleteinket.

Ehhez viszont elengedhetetlen az önismeret.