Már előre konspirálunk...Nem nyuszika és a fűnyíró! :)

2016.10.05

Jelenlegi gondolathoz egy hozzászóló adta az inspirációt.

Mi az a téves heurisztika?

Hát ez az, ami Minket körülvesz, amúgy így névtelenül. Olyan helyzeteket, személyeket, eseményeket határozunk meg, amiket valójában nem ismerünk. Ilyenkor meglévő emlékeinket használjuk fel. Instant gondolkodás.

Heurisztikák: Leegyszerűsítő mechanizmusok eredményei, "ökölszabályok". A heurisztika a lépésenként végrehajtandó, pontos eredményre vezető algoritmus ellentéte. Míg egy adekvát algoritmus lényegi ismérve a tévedhetetlenség, a heurisztikák általában csupán megközelítő pontosságú eredményt adnak. A heurisztikák jól használhatók az "először cselekszem", illetve "megnézem" típusú problémamegoldás során, szemben az először részletesen "átgondolom" típusú módszerrel.

Ugyanakkor fontos szembenéznünk azzal, hogy gyakorta éppen a rosszul megválasztott heurisztikák teszik lehetetlenné a problémamegoldást. Ezeket a nem alkalmas, sőt éppen elakadáshoz vezető megoldásokat, mintákat, panelokat, szokásokat, rutinokat, problémamegoldási kliséket nevezzük téves heurisztikáknak. Sokszor éppen a környezetünkből jönnek: szüleink, nagyszüleink, tanáraink, barátaink, fogadatlan, vagy naiv tanácsadóink mérgeznek minket vele.

Például, ha meglátunk egy nagy darab kopasz tetovált férfit mi jut az eszünkbe általánosan?

Egy vadember, egy kupálatlan.

De, mennyire igaz ez ? Amíg nem ismerjük, nem kell elhatározni, ki milyen. Azért, mert a fenti leírás igaz 5 férfira, az nem biztos hogy a következő 10- re is igaz. Továbbá, hányan vannak, akik konkrétan egy db nagydarab, kopasz , tetovált férfit sem ismer. A köztudatban elterjedt hiedelmekre alapozva, előre döntést hozunk.

Mi eshetünk a heurisztikák csapdájába! Ne feledjük!