Hogyan idegesítjük fel saját magunkat?

2017.05.30

Állati könnyen, így kezdhetném.....

A harag, a mi kis szürke bodros felhőnk, ami időnként mélyszürkében kéklik. A másik eszközünk a frusztráció. Ez a két komponens, bámulatos érzelmi kitöréseket eredményeznek bennünk.

Ha harag nélkül viseled a frusztrációt, akkor meg kell tanulnod, mi okozza az érzelmi zavarokat. Az, ahogyan a magunk számára értelmezzük a problémákat. Hiszen saját gondolatainktól leszünk depressziósak, dühösek, miattuk félünk vagy féltékenykedünk. Nem a partner viselkedése váltja ki ezeket az érzéseket, nem az számít, hogy Ő hogyan viselkedik, hanem az, amit te magad gondolsz róla, tehát a saját gondolataid.

Gyakorlatilag bizonyos rögeszmék okozzák az összes "normális" érzelmi zavart. Depressziót például két-három ilyen irracionális elképzelés válthat ki, és így tovább, a félelem, a szorongás, a féltékenység, a tétovaság a passzivitás, mind-mind buta rögeszmékből fakad. Ha zavarokkal küszködsz akkor mindenesetre azt kell kideríteni, hogyan értelmezed magad számára ezeket a problémákat, hogy ítéled meg őket, melyik ésszerű közülük és melyik nem. Ez új gyakorlathoz vezethet el, olyan viselkedési formákhoz, melytől szinte kicserélődsz és megszűnnek a panaszaid is.

Pár rögeszme, amely megakadályozza, hogy harag nélkül tudd tűrni a frusztrációt. Gondolkozz el rajtuk valahányszor mérges vagy és ideges, utána felismered e melyik váltotta ki belőled a fájdalmat?

  • Az önbecsülés alapvető feltétele, hogy mint felnőtt embert szeressenek és fogadjanak el azok, akiket fontosnak tartasz az életedben.
  • Ha nem vagy kiemelkedő, hibátlan és sikeres, akkor nem érsz annyit, mint mások.
  • A komisz, rosszindulatú és gonosz embereket szigorúan felelősségre kell vonni, és meg kell őket büntetni, amiért rosszak.
  • Szörnyű, sőt elviselhetetlen, ha dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd.
  • A boldogtalanságot külső dolgok okozzák, így szinte tehetetlen vagy és nem áll módodban orvosolni a fájdalmad és zavaraidat.
  • Ha valami veszélyes és félelmetes lehet a számodra, akkor állandóan arra kell gondolnod, azt kell találgatnod, mi lesz, ha a bizonyos dolog bekövetkezik.
  • Könnyebb kikerülni, bizonyos nehézségeket és felelősségeket, mint szembe nézni vele.
  • Ésszerű és egészséges függeni a nálad erősebbektől, és rájuk támaszkodni.
  • Alapvetően meghatározza jelenlegi viselkedésedet, mindaz ami a múltban történt veled, ha valami a múltban befolyásolja az életedet, az örökké úgyis marad.
  • Mindenre van konkrét és tökéletes megoldás, ezért az a legbölcsebb ha vársz, amíg ezt a tökéletes megoldást meg nem leled.

A fent felsorolt rögeszmék, bennünk élő elraktározott képek váltanak ki érzelmi problémákat. Ezekkel az állításokkal, illetve ezek bizonyos változataival ámítjuk magunkat tudatosan bizonyos helyzetekben. Egy rögeszme, illetve több együtt, különböző érzelmeket vált ki. Mint a festő, aki különböző színeket keverve, más hangulattal tölti meg a képet, míg el nem éri, a kívánt hatást.

Ha egy kiegyensúlyozott ember akarsz lenni, akkor meg kell tanulni, kétségbe vonni ezen állítások igazát és logikáját. Ezek az eszmék okozzák a depressziót, az objektivitás kilengését, az önvádaskodást, az önsajnálatot, a szánakozást, valamint a haragot és a félelmet.