Hogyan érjük el, hogy szeressenek? -első rész-

2017.04.05

Első találkozáskor törekedni kell arra, hogy lehetőségünk legyen minél jobban megfigyelni partnerünket. Igyekezzünk megbizonyosodni róla, hogy a másik fél jóravaló, tisztességes ember, nem akar rosszat és ha mi jók vagyunk hozzá, akkor Ő is az lesz. - Tudom, hogy ez egy koránt sem könnyű feladat, de aki esetleg már itt bukdácsol ezen a szitán, nem fog sikerrel átjutni.-

Az Első szabály: Ha valaki jó hozzánk akkor jutalmazzuk viselkedését úgy, hogy a lehető leghamarabb viszonozzuk jóságát.

Ez az úgynevezett pozitív megerősítés, a tanuláselmélet egyik alapelve. Ha jutalmazunk egy viselkedést akkor ezzel azt megerősítjük.

( mint például a delfinek oktatása során megfigyelték, hogyan reagálnak a jutalmakra. Ha szépet és elég magasat ugrik, akkor munkáját hallal jutalmazzák, hogy tudja, hogyha ezt kérik tőle, akkor ekkora hal csak akkor jár, ha pont így csinálja. Továbbá itt egy érdekes eredményre jutottak, ami nálunk is embereknél is hasonlóan alakul.)

Megerősítjük a viselkedési formát a pszichológia nyelvén fogalmazva.

Ha tudjuk mi a fontos partnerünknek, akkor nagyon boldoggá is tehetjük felerősítve a neki örömet szerző viselkedést.

Mi legyen a jutalom?

Az ember természetesen tisztában van vele, hogy neki mi lenne a megfelelő jutalom. Nem szabad abba hibába esni, hogy azt vesszük alapul, ami nekünk lenne nagyon fontos, olyan jutalom, ami minket örvendeztet meg. Ehhez meg kell ismerni a másikat kicsit, hogy kilessük, mi is az aminek örül.

Mikor jutalmazzunk?

A jutalmazás hatása nem csupán a jutalom milyenségétől függ, hanem, attól is, hogy mikor adjuk. Akkor érjük el vele a legnagyobb hatást, ha jutalmazott fél megfelelő hangulatban van hozzá. Étellel kínálni, azt aki nem éhes egyszerűen rossz időzítés.

Ugyancsak hatástalan szerelmet vallani a partnerünknek, miközben még mindig nem tettük meg azt a kis szívességet, amire már ezerszer kért.

A megerősítés gyakorisága

A jutalmazás hatékonysága attól is függ, hogy milyen gyakran kerül rá sor. Ha hatni akarunk a szeretett személyre, akkor nemcsak az a fontos, hogy legmegfelelőbb jutalmat adjuk a legmegfelelőbb időben, hanem annak gyakorisága is számít.

Két féleképpen lehet jutalmazni: folyamatosan vagy időnként

Az első esetben természetes, hogy a kívánatos magatartás elég, gyorsan megerősödik, hiszen mindig jutalmazzuk, valahányszor csak előfordul. Kényeztessük partnerünket, dicsérjük meg a számunkra kellemes viselkedésért, vagy mert tetszik a ruhája, vagy mert jól néz ki . Ennek örülni fog és hálás, hogy ennyire figyelnek rá. Ugyanakkor máris lehet számítani arra, hogyha abba maradnak a dicsértek, akkor elmaradnak a számunkra fontos kedvező gesztusok.

Az időnkénti jutalmazás az azt jelenti, hogy csak néha-néha dicsérjük meg a partnerünket. Ő azonban akkor is keresni fogja kedvünket, ha nem dicsérjük folyamatosan, minden áldott nap. Feltételezi, hogy előbb utóbb megerősítjük viselkedését.

Milyen érdekes, hogyha ritkábban, random módon jutalmazunk meg egy viselkedési formát, akkor kisebb a visszaesés valószínűsége, mintha azt rendszerességgel tesszük.

Összefoglalva:

Mit is tegyünk, hogy szeressenek?

Mi számít jutalomnak a másik számára az élete egy meghatározott életszakaszában?

Valóban érdekli Őt ez a jutalom az adott életszakaszában?

Csak időnként jutalmazzunk ne állandóan.