Ha nem hatnak a szavak, jöjjenek a tettek

2017.08.21


Juhász Gyula: Szavak 


Szavak, csodálatos szavak.

Békítenek, lázítanak.

Eldöntenek egy életet,

följárnak, mint kísértetek.

Szárnyalnak, mint a gondolat,

görnyedve hordnak gondokat.

Világokat jelentenek,

meghaltál, ha már nincsenek.

Dalolnak és dadognak ők,

gügyögnek, mint a szeretők.

Ölnek és feltámasztanak:

szavak, csodálatos szavak.


Juhász Gyula minden szava igaz! Tényleg milyen csodálatosak, hogy képesek felemelni és romba dönteni. Ha csak a szavak vannak csak kis ideig elég, keressük azok beteljesedését, az meg nem más, mint a másiktól várt tettek. A szavak megvalósulása.

Párkapcsolatokban igen fontos szerepet játszanak a szavak, amik az ígéreteket jelentik, a kimondott érzéseket és terveket. De mindig várjuk azok megvalósulását, mert önmagukban a szavak csak hírnökök.

A szavakkal együtt jönnek a tettek. Vagy pont, hogy nem jönnek!

Amikor a kapcsolatunkban úgy érezzük, hogy már csordultig van a pohár, akkor eltűnődünk azon, miért nem bontakoztak ki a kezdeményezéseink. Kiábrándultságunk, egyik oka ilyenkor, hogy azt gondoljuk, a sok vita, panaszkodás, és szóváltás nem megfelelően hat párunkra. A szavak önmagukban képesek a rosszat jóra fordítani. Ilyenkor tesszük, hogy a hit értelmében leülünk a barátunkkal, gyermekünkkel, kollégánkkal, partnerünkkel és megpróbáljuk őket meggyőzni. Úgy él bennünk, hogy a lármás veszekedés, nyomatékkal bír. De ezek csak a szavak. Az eredménytelen beszélgetéseknek ilyenkor már épp ideje véget vetni. Ne csak mondjuk, hanem tegyük is. Óriási különbség van szó és tett között, még akkor is, ha egy ordítozó veszekedés sokkal több indulatot kavar, mint amennyi frusztrációt okoz egy ellencselekedett. Ha a szavak és az érvek nem használnak, én úgy gondolom, ne papoljunk többet, haladjunk csak át a tettek mezejére és változtassuk meg a helyzetet. Többször hallom, hogy a férfiak és a nők elámulva tapasztalják, hogy milyen drámai változást okozott tettük a másikban.

A panaszkodásba belefárad az ember általában következőképpen cselekszik, hogy társa tudomására, hozza álláspontját.

  • ügyvédet keres
  • elmegy házassági tanácsadásra
  • elköltözik
  • kalandba bocsátkozik
  • felemészti magát

Ezek a tettek nem szorulnak túlzott magyarázatra, egyértelműen jelzik, a kialakult helyzetet. Sokaknak jelent nehézséget, hogy a beszéd helyett cselekedni kell. Mikor nagy nehezen rászánják magukat a cselekvés lépéseire, vissza-visszatérnek a verbalitáshoz, hogy megmagyarázzák, mit, miért tettek. Úgy élik meg, hogy folyamatosan magyarázatra szorul tettük. 

- bocsánatkérés, magyarázkodás, figyelmeztetés-

Pedig ez tévhit! Hiszen ezer szónál is többet ér egy tett.

Ami fontos, ne hátráljunk meg, ha elindultunk és tiltakozni kezdtünk a változatlan állapotok ellen. Csak akkor tudunk hatni, ha komolyra fordulnak az események. Ilyenkor szoktak legtöbben kihátrálni, és feladni. Mert egy komolyabb változás indult meg, de ezek nem a célok,amiket kitűzünk magunk elé, ezek a kezdeti lépések. Nem szabad elfeledni: a kifogásolt magatartásnak meg kell változnia. Hogy a bírált fél, miként kecmereg ki a problémájából, az most bizony az Ő gondja lesz.

Ha valakinek szexuális problémái vannak, akkor azt próbálja meg megoldani, vagy ha nem megy akkor forduljon szakemberhez. Az alkoholista próbáljon, önszántából leszokni és változtatni függősségén vagy vegyen magához drasztikusabb segítségeket.

A lényege, hogy érje el a partnerünk, a célját. A kitartó kemény viselkedést könnyen visszaveti, ha sajnálkozva tekintünk a másik tetteire, azaz sajnáljuk. Abban a pillanatban, mikor megsajnáljuk a másikat, saját esélyeinket gyöngítjük meg. Ez pedig a mi esélyünk, hogy megváltozzon, az amivel nem vagyunk kibékülve és ahol a kérlelések, szavak nem segítettek.

Szülők gyakran megsajnálják gyermekeiket és engednek nekik. Könnyen megengedik nekik, hogy nézze a tévét, pedig még be sem fejezte a leckét.

Könnyek, veszekedés, rossz kedv - Íme a fegyvertár, amivel a partnerünk , társunk, gyermekünk, stb. próbálja kicsikarni belőlünk az együttérzést.

Arra kell gondolni, hogy a másik problémájáról van szó és ha mindig engedünk nem fogunk célt érni. Nem történik változás és minden marad, a már nem elfogadható állapotban, amiért indult a " reformáció" .

A tettek sokkal hatásosabban győznek meg, mint a szavak. Eleinte inkább szavakkal, mint tettekkel tiltakozunk, de mivel látjuk, hogy a szavak hatástalannak bizonyulnak, a tettek veszélyesebbek lesznek ránk nézve, mint másokra. Nyomást akarunk, gyakorolni másokra, de közben nem szeretnénk magunknak ártani. Ha úgy döntünk tettekhez folyamodunk, mielőtt beszéltünk volna a partnerünkkel, nagyon megnehezítjük saját dolgunkat.

Összegezve, fontosak a szavak a megfelelő helyzetekben, a megfelelő időben, de tettek erősebben elmondják és nyomatékosítják, talán a legjobb megfogalmazás, hogy bizonyítják szándékainkat. Komolyabban vesszük a tettekkel kommunikált mondandókat, mint a szavakat. Talán, mert a szavakat bárki el tudja sorolni, de a tetteket valóban azok alkalmazzák, kik elszántak és változást, bizonyítást akarnak elérni.