Laposodó párkapcsolat

2017.03.07

Laposodó párkapcsolat

Minden kapcsolat eljut, egy olyan holtpontig, mikor ezt a megnevezést táblára lehetne kitűzni. 

"Ellaposodott a a kapcsolatunk...."

A kérdés az, hogy ilyenkor a párok ezt a helyzetet, hogyan élik meg, és ha élik, akkor mit tesznek vele.

Mi lesz az értelme, az értelmezése ennek az állapotnak?

Amúgy, ha szétbontjuk, hogy egy kapcsolat mikből áll és miket is teszünk hozzá, az is kiderül, hogy a kapcsolat nem tud ellaposodni, hanem a kapcsolatban élők saját egyéni élete változott meg. Ezt persze, így fogalmazzuk meg, hogy a kapcsolat ellaposodott.

De valójában, mi történt?

Talán túl sok a megszokottság, a rutinosság az életünkben. Kevés benne az új, az életteli, izgalmas program és kihívás. Annyira szürke lett minden, hogy kedvtelenek a napok és unottak az együtt eltöltött órák.

Mikor egy kapcsolat ezt a szintet érinti meg, kétségbe esnek az emberek és mérlegelni kezdik a mögöttük hagyott időt és még azt a sokkal többet, ami előttük áll. Kérdések születnek.

Ez így lesz most már mindig? Így fogok most már élni? Ilyen unottan és rossz kedvűen élem majd meg napjaimat?

De hát én még élni akarok, nevetni és boldog akarok lenni. Fiatal vagyok ahhoz, hogy így éljem le az életem. 

Hasonló gondolatok jönnek elő, ami mind a változást keresi, magyarázatot arra, hogy ez miért nem az én életem, és ez a kapcsolat már nem az, ami régen volt. Ez ellaposodott.

Nem feltétlen az új kapcsolat a megoldás! Nem kell a régit félretenni, mert mindig úgy hisszük, hogy az újban, abban lesznek a kihívások és végre újra érdekes lesz a kapcsolat.

A mostaniban is ott van, csak épp szunnyad. Vannak kapcsolatok, amiket vissza lehet építeni és újra lehet adni neki egy érzelmi löketet, ami azt mutatja, hogy az eddig megélt idő csak jobban összeköt.

Mikor keressük magunkat, mert ezt újra és újra megtesszük megfelelő időszakonként, első lépésként, mikor kapcsolati dilemmában vagyunk:

Vizsgáljuk meg magunkat!

  • Mi miben változtunk
  • Mióta vagyunk kedvtelenek a kapcsolatunkban
  • Mi hiányzik
  • Mire vágyunk
  • Milyen érzéseket keltett a párunk mikor megismerkedtünk
  • Mitől lennénk boldogok
  • Miért vagyunk szomorúak