Pszichológus vagy Életvezetési Tanácsadó?

2017.01.25


Innen kívülről, ahonnan jön a kérdés, ezt nagyon nehéz eldönteni. Sőt, azt is mondanám, hogy nem lehet eldönteni, hisz adott eset feltárásának hiányában, nincs élményanyagunk az Ügyfél problémájáról.

Úgy gondolom vannak esetek, amik kizárólag a Pszichológiai kompetenciába tartoznak és ezeket csak a megfelelő szakemberrel együtt lehet hatékonyan kezelni.

A pszichológia mély kutatásokat végez, feltárásokat, amik mindig a múlttal összefüggésben határozzák meg a jelent, ami lelki eredetű. Azt a jelent, amiben a probléma van.

Az Életvezetési tanácsadás a jelenben mozog . Nem kutat mélyre és nem keresi azok zárlatos hatásait. Előfeltételezések a jelenből, személyre szabottan. Ontológiai alapú tanácsadásra épül.

Fontos az Ügyfél hajlandósága és elhatározása. Nagyon jó, ha már az elhatározás megfogalmazódott, mikor tudjuk is mit szeretnénk, felismertük, hogy jelen állapotunk nem megfelelő már nekünk. Viszont, nem tudunk kilépni belőle, mert nem tudjuk hogyan és milyen módszerekkel próbáljuk ezt meg.

Tanácsadás eredményei:

  • Önállóbb lett és stabilitást nyert - kiszakad a ráhatásokból-
  • Tudatosság kíséri döntéseit - ügyesen alkalmaz stratégiákat-
  • Új nézeteket nyer, amik eddig is meg voltak Önben
  • Magabiztosan lép fel a kérdéses szituációkban
  • Adott problémájára megoldást kap
  • Formálni képes életének területeit

Konzultációk után jobban érzi magát, ami segíti a feladatai elvégzésében. A fogalalkozásokon az Ügyfelek feladatokat kapnak, amiket a következő alkalommal elemzünk, ebből kinyerve a sikereket és a hibákat, következő szintekre lépünk. Az Ügyfél szeme előtt tisztulnak ki a lehetőségei, amiket nem kevés alkalommal tapasztaltam, hogy tudták, csak nem ismerték fel abban az állapotban. Valamint, arra sarkallok minden kedves Leendő Ügyfelemet, hogy nyugodtan hívjanak fel -Várom hívását! 20/344-5570 -, ha nem tudják eldönteni, hogy miként kezdjenek hozzá életük kérdéses pontjainak kibontásához, továbbá abban is szívesen segítek, hogy kihez forduljanak, ha nem a területem lenne az adott probléma.