A férfiak egyenesen beszélnek 

2016.06.02

Mondataik rövidek, közvetlenek és lényegre törők és megoldás-orientáltak, nagyobb szókészletből merítenek és tényekkel operálnak. Mennyiség jelzőjük a "semennyi", "sehány" fokozás náluk: "soha" és "teljes mértékben. Az efféle beszédmodor gyorsan és hatékonyan hoz tető alá üzletkötéseket, és segítségével tekintélyt vívhatunk ki másokkal szemben. Amikor társas kapcsolataikban a férfiak közvetlen beszédmodort alkalmaznak, gyakran udvariatlannak és nyersnek tartják őket.

Nézzük csak a következő kijelentéseket:

  • Csinálj már egy rántottát reggelire!
  • Légy szíves, készíts reggelire egy rántottát!
  • Csinálsz nekem egy rántottát drágám?
  • Mit gondolsz, nem lenne jó egy rántotta reggelire?
  • Mit szólnál, ha ma egy jó kis rántottát reggeliznénk?
  • Neked nem esne jól egy rántotta reggelire?

A rántotta-kérdéskör skálája igen bő. A szélsőségesen közvetlentől a szélsőségesen közvetettig. Az első három kijelentés valószínűleg férfi szájából hangzott el, a következő három nőéből. Ugyanaz a mondandó hat féle megfogalmazásban. Könnyen beláthatjuk , hogy egy egyszerű kérdés is hogyan vezethet oda, hogy egy nő sírva fakad és így kiált fel: Ostoba fajankó, akkor csináld meg magadnak! vagy a férfi vágja oda: Képtelen vagy eldönteni bármit is ! Inkább elmegyek a McDonald's-ba!

MI A MEGOLDÁS?

A férfinak meg kell értenie, hogy a közvetett beszédmodor a nő beidegződésének szerves része és ezen kár is izgatnia magát. Ha egy férfi személyes kapcsolatot akar kiépíteni egy nővel, figyelmesen kell hallgatnia, s közben "odafigyelő" hangokat kell hallatnia, testbeszédet kell alkalmaznia, szükségtelen megoldásokat ajánlania és nő indítékait firtatnia. Ha úgy érti, hogy a nőnek problémája van, a legjobb, ha ezt kérdezi: - Mit szeretnél, hogy úgy hallgassalak, mint egy férfi vagy , mint egy nő? Ha nő az utóbbit szeretné, akkor hallgassa végig, és bátorítsa. Ha ez elsőt választja, akkor megoldást is fel lehet vetni.

A férfit azzal bírhatjuk rá a figyelésre, ha előre felkeltjük az érdeklődését és közöljük vele a " napirendi pontokat".